2 madu ini sanggup kongsi banglo yang dipenuhi dengan sampah sebagai tempat tinggalnya. Ruang tidur bagi dua madu ini hanya dipisahkan dengan sesuatu ini.

Masih ramai diluar sana yang masih berusaha untuk mencari sesuap nasi dan menyambung kelangsungan hidup. Walau bagaimanapun, kita disarankan untuk sentiasa berusaha demi memperbaiki diri dan keluarga.

Sebuah kisah telah tular di Facebook Rizal Hakimm mengenai sebuah keluarga yang tinggal di sebuah rumah yang d4if dan memerlukan bantuan. Mereka sekeluarga terdiri daripada suami bersama dua orang isteri dan dua orang kanak-kanak.

Keluarga ini memerlukan bantuan

KERANA CINTA ITU BUT4 … Apa lagi yang hendak kita rumuskan dari situasi ini melainkan benarlah kata orang, cinta itu…

Kerana cinta itu buta

“Apa lagi yang hendak kita rumuskan dari situasi ini melainkan benarlah kata orang, cinta itu bvta. K3s keluarga ini dipanjangkan kepada kita untuk bantuan mendapatkan rumah baru buat sekeluarga yang terdiri daripada 3 orang dewasa dan dua orang kanak-kanak”.

Tinggal di rumah teres terbiar

“Aduan tentang keluarga yang tinggal di rumah teres terbiar tiga tingkat di dalam bandar ini kepada pihak berwajib dibuat oleh jiran tetangga”. Kali pertama menziarahi mereka, tidak terjangkau akal memikirkan bagaimana mereka boleh hidup tiga tahun lamanya ditempat yang kot0r dan sempit”.

Ruang berjalan hanya muat untuk seorang sahaja

“Walaupun rumah ini besar tetapi ruang utk berjalan hanya muat utk seorang sahaja kerana dipenuhi dgn sisa bahan bvangan yang mereka pungut dari tong sampah”.

Ruang tidur kedua isteri hanya dipisahkan oleh langsir

“Ruang tidur kedua-dua isteri hanya dipisahkan oleh langsir semata. Melihat makanan yang terdedah. Hati terasa hendak menangis mengenangkan bagaimanalah kanak-kanak itu makan”.

Bagaimana madu boleh hidup bertahun bersama

“Bagimana madu-madu ini boleh hidup bersama sehingga bertahun lamanya .. kami sendiri tiada jawapan. Hasil semakan rekod. Isteri muda ada tunggakan hutang PTPTN . Bukan calang-calang orang rupanya dia. Pernah belajar sehingga semester tiga di sebuah Politeknik. Cinta telah merubah dia menjadi begini. Dia meninggalkan keindahan hidup zaman mudanya bersama rakan-rakan sekuliah setelah mencintai lelaki itu”.

Semua turun padang menghulurkan bantuan

“Hari ini JKM, JPAM, LZNK dan pemimpin masyrakat iaitu Penghulu dan Imam qariah juga turun utk melancarkan proses perpindahan mereka ke rumah baru”. Rumah baru merupakan flat PPRT, yang kit;a bayar RM1500 kepada pemilik sebelum ini untuk melepaskan haknya ke atas flat tersebut”.

Flat ini atas nama isteri muda

“Nanti permohonan baru menduduki flat ini akan dibuat atas nama isteri muda. Setelah menimbangkan beberapa faktor, semua pihak setuju beliau lebih layak. Kita lebih yakin dengan isteri muda yang kita rasakan mampu menguruskan rumah ini kelak. Kita membelanjakan RM2500 utk barang rumah dan RM1K untuk pemasangan lampu dan kipas serta membaiki pendawaian yang r0sak”.

Kaunseling diberi supaya berubah dan mulakan hidup baru

“Pihak JKM, Zakat bahkan penduduk di kejiranan baru telah memberikan kaunseling kepada mereka agar berubah dan memulakan hidup baru demi anak-anaknya. Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dan semua penyumbang di luar sana”. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Semoga kisah ini menjadi teladan dan pengajaran kepada semua pihak.

Sumber via mediakl