Bangga tayang keputusan SPM teruk sampai kena kritik teruk dengan warganet. Mengejutkan ini respon dari Hafiz Mahamad bila kena kritik dengan warganet.

Nama Hafiz Mahamad bukanlah asing kalau korang aktif di Instagram. Pemuda ini sering kali menjadi sebutan sejak beberapa tahun lepas, malah ada yang melabel Hafiz lelaki romantik kerana selalu surprise isterinya, Syafiqah Aina sejak mereka belum bernikah lagi. But this time, Hafiz menjadi bualan warganet bukan kerana isu romantis sebaliknya posting beliau mengenai keputusan SPM yang agak mengecewakan

Melalauii keputusan SPM yang di kongsi, banyak subjek yang beliau gag4l untuk mendapatkan keputusan yang baik. “Siapa gagal spm? Chill. Abang punya result lagi gagal (swipe left) tapi nasib baik Girlfriend terima abang seadanya. ” Bila abang tanya kenapa Gf abang nak stay dengan budak gagal spm ni, dia jawab budak class depan banyak nerd tapi belum tentu baik” tulis Hafiz di akaun fb milik beliau.

Seorang peguam, motivator telah tampil menegur posting founder produk tersebut. 1. SPM kau tak gagal, bang. Semua lulus. Siap ada C+ lagi. Tak payah nak claim ‘Abang punya result lagi gagal’. 2. Semua makwe dalam dunia ni takkan tengok result SPM. Kalau perempuan tu nak kat lelaki tu, lulusan tadika pun dia terima.

3. Makwe kau suka dekat kau sebab kau hensem, bang. Ada jambang sikit. Tinggi. Pandai bergaya. 4. Dan yang penting, kau kaya bang. Kaya sampai boleh hadiah kereta, emas, helikopter, istana dan pelbagai lagi kat makwe kau walaupun belum kahwin. Bodohlah makwe kau nak ungkit pasal SPM lagi.

5. Dan SPM tu, mungkin takda kesan kepada kekayaan kau, tapi, ada kesan kepada kemiskinan orang lain. Ramai orang susah, disebabkan SPM tak lulus. Nak masuk U payah. Nak cari kerja stabil payah. 6. Tak perlu menormalisasikan SPM tu tak penting. Hidup ini bukan drama. Tak semua orang bernasib baik. Kalau ada 1,000,000 budak fail SPM, tak sampai 0.1% yang dapat makwe cun dan jadi kaya macam kau.

7. Kalau nak pesan benda-benda macam ni, pesan kat anak sendiri, sudahlah. Jangan bagi harapan palsu dan buruk kepada anak orang lain. 8. Setiap hari, bisikkan kat telinga anak kau yang SPM tu tak penting. “Anakku, SPM tu tak penting, anakku.” Ulang hari-hari sampai Abang Jamil pergi. Suruh ikut jejak langkah ayah dia. Kita tengok, boleh pergi jauh mana plan ni.

9. Tak, aku tak jeles langsung dengan dia. Aku cukup anti dengan orang yang promosikan budaya gagal dalam pelajaran ni. Gagal akademik is not cool bro. Kau nak gagal, gagal. Tapi jangan budayakan. Penat cikgu cikgi kat sekolah separuh mt nak bantu pelajar.

10. Takda poin pun. Saja nak genapkan 10 poin. Namun begitu, selepas tervk di dritik, Hafiz telah tampil menjelaskan maksud sebenar posting tentang keputusan SPM sebelum ini

Result SPM penting tak ?

“Terkejut pagi ni, posting tentang SPM saya disalah ertikan yg saya influence generasi muda SPM/pendidikan tu tak penting. It’s okay, bukan salah mereka. Saya yg kena terangkan. ” Saya memang teruk SPM, saya memang malas belajar. Teruk tu hasil dari diri sendiri. That time, saya tak rasa kecewa langsung sebab saya memang rasa diri ni tak pandai langsung.

” Selepas SPM, saya dpt tengok mama abah saya kecewa sangat. Ada juga, kawan kawan mama abah start compare anak mereka dgn saya. Dekat situ saya rasa “aku kena bangkit” untuk bagi mama abah happy balik. ” Result SPM mcmtu, mana nk sambung belajar?

“Saya pergi amik sijil di Kolej Komuniti dalam bidang account, padahal saya background account pun takde time sekolah. ” Rezeki saya, lulus pun ngam ngam (sijil) then boleh sambung diploma in acc di Politeknik Muadzam Shah. Business & belajar dalam 1 masa, lnggr punya lnggr & Alhamdulilah saya dekan

” Masa Konvo, abah mama happy sangat sangat. Nk menitik air mata saya bila tengok saya mampu jadi mcm anak orang lain yg hadiah kan mereka “sijil”. ” Saya bg mama abah 2 benda, saya bina kerjaya & pendidikan dalam 1 masa. Lecturer saya tahu benda ni

“Dekat sini, saya nampak sesuatu. Allah jadikan kita bukan tak pandai & sia sia. Kita semua ada kelebihan, cuma kena kerja sikit je. Saya sambung belajar sebab apa walaupun gagal/teruk SPM? Kalau saya rasa pendidikan tu tak penting, saya tak sambung belajar. Pada saya

“Duit & Sijil” adalah 1 benda yg sama (kertas). Tapi duit tak bahagiakan mama abah saya, 1 sijil ni yg buat mereka bangga. Itu kenapa saya balas balik gagal tadi ke result yg baik. “Saya posting ttg SPM setiap tahun, kenapa? Posting saya adalah untuk org yg result teruk. Saya ada dalam situasi mereka dulu & saya faham perasaan mereka. Atleast mereka rasa semangat sikit

“Semoga pelajar yg situasi yg sama dapat bangkit balik, saya buat sebab mama abah. Mama abah banyak habis duit untuk sekolahkan saya, saya kena beri balik sijil yg baik untuk mereka. “Saya dh berikan sijil & result yg baik tu. Sekarang tugas saya adalah untuk sentiasa buat mama abah, isteri & anak bangga dgn saya

Terdahulu, Hafiz menjadi tular selepas beritanya yang sanggup pulang ke Kelantan sebaik sahaja mendapat berita mengenai keadaan rakan baiknya yang jatuh sakit semalam (1 Oktober 2020). Hafiz telah tinggalkan segala kerja di Kuala Lumpur dan bergegas ke kampung halaman untuk membantu rakannya.

Hafiz merupakan suami kepada personaliti media sosial terkenal, Syafiqah Aina. Hafiz dan Aina telah mendirikan rumah tangga pada 24 November 2017. Pasangan ini menerima kedatangan cahaya mata, Raisya Arisa pada 25 Jun 2019. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : trending sgt