Datuk M.Daud Kilau terpaksa tolak banyak tawaran menyanyi kerana sebab ini. Rupanya ini keadaan Datuk M.Daud Kilau sehingga tak mampu untuk berdiri di pentas lagi.

Figura bernama Datuk M.Daud Kilau bukanlah nama asing dalam industri hiburan. Digelar sebagai ‘raja gelek’ Malaysia, lagu-lagu nyanyian beliau masih diminati. Bagaimana pun, dalam perkembangan terbaru dikhabarkan M.Daud Kilau yang kini berusia 83 tahun, dikatakan sudah semakin uzur. M.Daud kilau kian uzur. Keadaan bertambah sejak PKP, dengan keadaannya yang kian uzur adalah mustahil untuknya meneruskan persembahan di pentas.

“Setiap kali kalau rindukan peminat, saya tatap koleksi baju labuci yang masih saya simpan dengan rapi…”. Berdiri pun dah tak larat. Beliau juga terpaksa menolak banyak tawaran menyanyi biarpun hanya dikehendaki duduk di pentas tanpa memerlukan tenaga yang banyak. Bukan malas, tetapi kudratnya sudah tidak mampu aktif seperti dahulu. “Saya dah tak larat nak berdiri dan bergeIek di atas pentas lagi. Tak boleh nak buat persembahan lagi…”. “Datanglah lihat keadaan saya…” – M. Daud Kilau

Ditambah pula dengan PKP akibat covid-19, nasib penyanyi veteran itu bertambah tidak baik apabila wang simpanannya banyak dihabiskan membeli ubat. Justeru, beliau berharap ada mana-mana pihak yang prihatin dengan nasib hidup, dan sudi untuk membantu meringankan beban yang ditanggungnya. “Saya merayu pihak berkenaan agar dapat menolong saya, datanglah lihat keadaan saya. Saya hanya mahu menghabiskan sisa hidup ini, berapa lama lagi Allah bagi saya…” Semoga dipermudahkan segala urusan, terima kasih telah pernah menghiburkan rakyat Malaysia.

Hidup hanya sekali. You only live once (YOLO). Ramai orang muda berkata begini. Yang dah tak berapa muda pun adakala cakap begini juga. Oleh kerana hidup hanya sekali maka semestinya ia perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk anda mencapai impian hidup hingga ke tahap maksima. Dan hidup anda bukan hanya untuk mencapai impian tetapi juga untuk hidup bahagia. Jika ini yang anda mahukan kenalah jadi bijak dan merancang dari muda. -THEVOCKET

Namun, setelah menginjak usia 30, kebanyakan daripada kita sudah mula menginjak usia ‘keemasan’, seperti yang dilaporkan oleh kajian melalui Majalah TIME. Secara tepatnya, kajian tersebut menyatakan bahawa usia paling bahagia adalah 33 tahun kerana ramai yang memiliki tujuan hidup yang lebih jelas, percayakan kebolehan diri, dan kestabilan emosi.

Sumber : Artis Malaysia, Oh My Media