Gempar Nur Hidayu dedah dikasari oleh madu suaminya disebabkan satu hal peribadi ini. Pendedahan eksklusif itu buat warganet tak berpuas hati akan perlakuan wanita terbabit tular di media sosial

Pendakwah bebas, Imam Muda Syed Faris enggan mengulas mengenai semua pernyataan bekas isteri, Nur Hidayu. Kata Syed Faris, seandainya dia bersuara perlakuannya itu akan mengeruhkan keadaan dan prosiding di mahkamah akan terganggu. “Saya dan bekas isteri akan ada perbincangan selanjutnya dan saya minta semua tolong doakan supaya masa depan anak-anak lebih terjamin. “Tiada apa-apa perlu saya cakap, perkara itu akan merumitkan keadaan sebenarnya sebab kita tahu masyarakat kita macam mana. “Semoga semua berjalan lancar demi anak-anak. Mereka nak membesar lagi,” katanya kepada Gempak.

Syed Faris ditemui selepas prosiding nafkah daripada Nur Hidayu terhadap anak-anak mereka di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya baru-baru ini. Ketika ditanya lagi mengenai kesahihan pernyataan bekas isteri yang mengatakan Syed Faris mengahwini wanita lain dan telah dikasari wanita terbabit, bekas peserta rancangan realiti Imam Muda itu tetap mengunci mulut. “Tak apalah, nantilah,” jawabnya.

Proses sulh antara Syed Faris dan Nur Hidayu akan dilanjutkan ke tarikh 24 Ogos depan. Sebelum ini, Nur Hidayu dilaporkan mahu meminta hak lima anak mereka yang berusia antara lapan bulan sehingga 12 tahun selepas berpisah dengan Syed Faris pada 28 Mei lalu. Menurut Nur Hidayu, hadhanah yang dibuat kerana dua anaknya masih kecil serta seorang berusia tiga tahun, manakala yang kecil baru berusia lapan bulan dan masih menyusu. Nur Hidayu menyatakan bekas suaminya itu ingin mengambil anak tanpa izin yang dua anak mereka yang masih kecil.

Kisah Nur Hidayu menjadi perhatian warganet apabila membuat pengakuan berpisah Syed Faris pada 2014 itu selepas berkahwin kali kedua secara rahsia di Songkhla, Thailand pada 18 Mac lalu. Nur Hidayu berpisah dengan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada 28 Mei lalu iaitu dua hari selepas menyambut ulang tahun ke-13 perkahwinan mereka. Sepanjang 13 tahun berkahwin, pasangan itu dikurniakan lima cahaya mata iaitu Sharifah Aisyah, 12; Syed Husayn, 10; Sharifah Fatimah, 5; Syed Muawiyyah, 3; dan Sharifah Safiyyah, lapan bulan. Malah, sepanjang perkahwinan itu juga, Nur Hidayu pernah mengalami kehilangan kandungan sebanyak empat kali.

Pendapatan Imam Muda Syed Faris jadi isu, bekas isteri mahu proses hak nafkah anak selesai luar mahkamah

Proses hak nafkah anak yang difailkan oleh bekas isteri Imam Muda Syed Faris iaitu Nur Hidayu Rosly akan berlanjutan apabila mereka belum mencapai kata sepakat berhubung perkara itu. Menurut Syed Faris atau nama sebenarnya Syed Mohd Faris Syed Roslan, 34, proses sulh yang berlangsung pada Selasa perlu diadakan lagi bagi memberi ruang kepada kedua-dua belah pihak untuk berbincang. Syed Faris dan Nur Hidayu ketika selesai proses sulh di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada Selasa. “Saya harap semua dapat doakan supaya rancangan dan masa depan anak-anak lebih terjamin. Perbincangan hari ini memang tentang anak-anak sahaja, ” kata Syed Faris kepada mStar.

Sementara itu Nur Hidayu berkata dia enggan memanjangkan kes berkenaan ke peringkat bicara di hadapan hakim. Namun katanya, isu pendapatan Syed Faris perlu diambil kira sebelum sebarang kata putus dicapai. “Proses ini memang akan ambil masa sebab kena juga ambil kira beberapa faktor antaranya pendapatan bekas suami saya. Kedua-dua pihak juga ada homework yang perlu dilakukan. “Jika boleh kami mahu selesaikan perkara itu di luar mahkamah dengan cara yang baik, ” kata Nur Hidayu. Syed Faris dan Nur Hidayu, 33, hadir di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada Selasa bagi menjalani proses sulh.

Nur Hidayu bersama lima anak-anaknya hasil perkahwinan dengan Syed Faris. Sulh merupakan suatu perundingan dan perbincangan di antara pihak-pihak di hadapan seorang pegawai sulh berkaitan perkara yang dipertikaikan terhadap perkara itu di mahkamah syariah. Menerusi laporan mStar pada 30 Julai lalu, ibu kepada Nur Hidayu yang dikenali sebagai Zainab mengesahkan Syed Faris berpisah dengan anaknya dengan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada 28 Mei lalu. Wanita itu turut menyatakan Syed Faris sudah beberapa kali kantoi menduakan terutamanya ketika Hidayu sedang hamil.

Bukan itu sahaja, Nur Hidayu menerusi sebuah laporan dedahkan sudah berpisah dan dikatakan dikasari oleh madunya selepas Syed Faris bercadang untuk berpisah salah seorang daripada mereka. Sehubungan itu, pendakwah bebas berkenaan enggan mengulas lanjut mengenai semua pernyataan bekas isterinya kerana beranggapan ia akan mengeruhkan lagi keadaan. “Tak ada apa-apa (komen). Perkara ini akan mengeruhkan lagi keadaan, ” ujarnya ringkas. Syed Faris dan Nur Hidayu berkahwin pada 2007 dan dikurniakan lima orang anak iaitu Sharifah Aisyah, 12; Syed Husayn, 10; Sharifah Fatimah, 5; Syed Muawiyyah, 3; dan Sharifah Safiyyah, 8 bulan. Sepanjang perkahwinan mereka, Nur Hidayu pernah mengalami kehilangan kandungan sebanyak empat kali.

Minta Hak 5 Anak, Imam Muda Syed Faris Enggan Komen Pernyataan Bekas Isteri

Sebelum ini, kisah rumah tangga Imam Muda, Syed Mohd Faris Syed Roslan menjadi bualan hangat kerana dia dikatakan tidak memberi nafkah yang mencukupi dan bakal mengambil lima cahaya mata mereka sekiranya bekas isteri mempunyai hasrat untuk berkahwin lain. Terbaru, menerusi laporan Harian Metro, Syed Faris, memohon doa orang ramai agar kemelut dengan bekas isterinya, Nur Hidayu Rosly, dapat diselesaikan dengan baik. Enggan mengulas mengenai semua pernyataan Menurut Syed Faris, bekas isterinya telah membuat hak nafkah terhadap anak-anak mereka di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya, semalam. Tambahnya, hak tersebut dibuat untuk masa depan anak-anaknya agar lebih terjamin. Ujarnya lagi, proses sulh yang berlangsung itu dilanjutkan ke 24 Ogos ini.

Insya-Allah akan ada perbincangan lagi selepas ini sebab hari ini (proses sulh) berlangsung agak drastik dan terlalu cepat. Jadi, akan ada lagi perbincangan selepas ini untuk mencapai kesepakatan bersama. Saya harap semua doakan supaya rancangan dan masa depan anak-anak lebih terjamin. Hari ini prosiding memang sepenuhnya berkenaan anak-anak sahaja. Pada masa yang sama, Syed Faris enggan mengulas mengenai semua pernyataan bekas isterinya kerana beranggapan akan mengeruhkan lagi keadaan.

Meminta hak lima anak mereka

Terdahulu, Nur Hidayu mahu meminta hak lima anak mereka yang berusia antara lapan bulan sehingga 12 tahun selepas berpisah dengan Syed Faris pada 28 Mei lalu. Menurut Nur Hidayu, perkara hadhanah dibuat kerana dua anaknya masih kecil serta seorang berusia tiga tahun, manakala yang kecil baru berusia lapan bulan dan masih menyusu. Nur Hidayu turut mengatakan bekas suaminya itu mahu melakukan perkara tak baik untuk mengambil dua anak mereka yang masih kecil. Kisah pasangan tersebut mendapat perhatian warganet apabila Nur Hidayu membuat pernyataan berpisah dengan Syed Faris dan bekas suaminya itu dikatakan berkahwin kali kedua secara rahsia di Songkhla, Thailand pada 18 Mac lalu.

Imam Muda Syed Faris mahu ambil anak

Kisah Imam Muda Syed Faris, 34, berpisah dengan isterinya, Nur Hidayu Rosly, 33, selepas berkahwin dua menjadi bualan hangat. Bukan sekadar tinggalkan isteri bersama lima cahaya mata, malah bekas finalis program realiti dakwah, Imam Muda musim kedua itu dikatakan memberi nafkah tidak mencukupi. Guru sekolah tadika di Puchong itu menyatakan, bekas suami mahu mengambil lima cahaya mata sekiranya dia berhasrat mahu berkahwin lain.

Ujarnya, bekas suami menggunakan aplikasi pengesan untuk mengetahui gerak gerinya. Malah, Imam Muda Syed Faris atau nama sebenarnya, Syed Mohd Faris Syed Roslan memberitahu teman rapatnya, tiada siapa sanggup mengahwini ‘janda’ anak lima sepertinya. Nur Hidayu membuat pengakuan selepas Syed Faris berpisah dan berkahwin kali kedua secara rahsia di Songkhla, Thailand pada 18 Mac lalu. Mereka berpisah talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada 28 Mei lalu iaitu dua hari selepas menyambut ulang tahun ke-13 perkahwinan.