Hampir setiap hari datang. Satu hospital ini nekad lantik Oyen untuk jadi pengawal keselamatan

Stres dan hilang motivasi ketika bekerja bukanlah sesuatu yang baru buat kita semua. Namun sesuatu pekerjaan itu akan jadi seronok apabila kita ada rakan sekerja yang ‘masuk air’ dan boleh diajak bergurau.Cuba bayangkan rakan sekerja korang bukan sahaja boleh diajak bergurau sekali, malah boleh dipeluk dan dic1um pada bila-bila masa!Itulah yang berlaku di Hospital Epworth, Australia apabila pihak pengurusan bertindak melantik seekor kucing menjadi pengawal keselamatan di situ. Lebih lucu, kucing yang bewarna Oren itu turut diberi nama sebagai Elwood.

Menurut hasil temu bual bersama ‘rakan sekerja’ Elwood, Chantel Trollip, kucing berwarna oren itu sering dilihat bermain di pintu utama hospital pada setiap hari sejak tahun lepas.“Dia meluangkan masanya dengan ‘menjaga’ kawasan hadapan hospital, dan memeriksa jika ada pengunjung yang memerlukan perhatian untuk diberi”Semuanya bermula apabila Trollip dalam perjalanan pulang dari kerja dan perasan ada sesuatu pada leher Elwood.

“Pada bulan Jun lalu, saya ingat dia hanyalah kucing jalanan. Namun, kini dia ada tag nama sendiri yang sama seperti pekerja di hospital ini”Selepas beberapa hari memerhati, rupa-rupanya Elwood bukanlah kucing jalanan seperti yang disangka. Dia mempunyai tuan sendiri dan akan datang ‘bekerja’ di hospital untuk mengisi masa terluang.Jika Elwood boleh dapat kerja sebagai pengawal keselamatan, kita semua pun boleh!Berikut adalah gambar Elwood sedang menjaga kawasan hospital daripada ancaman bahaya, garang betul muka!-lobakmerah

“Oyen memang suka buat benda mengarut” – Pasang h4zard light minta bantuan, pemilik akui kucingnya pelik… minum guna tangan

Oyen disifatkan pemiliknya sebagai seekor kucing yang nakal dan suka buat perkara pelik.KEHADIRAN haiwan peliharaan sedikit sebanyak pasti memberi keceriaan dalam hidup seseorang.Selain memiliki rupa dan sifat yang comel, haiwan ini juga sangat bijak dan nuckal sehingga sering menjadi menjadi bahan jenaka dalam kalangan pemilik mereka.Begitulah yang berlaku terhadap keluarga ini apabila kucing jantn peliharaan mereka, Oyen terperangkap dalam kereta milik jiran.

Menurut Nur Hanis Schokman Muhamed Al-Jeffrey Schokman, 23, kejadian itu disedari bapanya sekitar pukul 11 malam pada Rabu lalu.Sewaktu bapanya keluar untuk mengunci pagar rumah, dia ternampak lampu kecemasan kereta jirannya berkelip sebelum melihat Oyen sedang termenung di tempat duduk penumpang hadapan.”Oyen tu memang suka buat benda mngarut. Dia memang kucing yang naakal dan pelik. Masa tu ayah keluar rumah untuk kunci pagar.

Posting Hanis yang tular di Twitter.“Ayah nampak h4zard light kereta jiran kami tengah blinking. Kemudian ternampak Oyen kat kerusi penumpang. Terus call jiran untuk buka kereta.”Oyen terperangkap dalam setengah jam macam tu. Rupa-rupanya dia menyelinap masuk sewaktu jiran saya tengah keluarkan barang dari kereta,” ujarnya kepada mStar.Mesra disapa Hanis, dia yang menetap di Sri Kembangan, Selangor, sama sekali tidak menyangka perkongsian mengenai kisah itu menjadi tular di laman Twitter.

Saya juga ada seekor lagi kucing tapi dah tiada dig1git anjing. Kehadiran Oyen dan Abu jadi pengganti kepada kesedihan saya.

Biarpun dianggap menghiburkan, Hanis juga melihat dari sudut serius yang mana ia pastinya boleh membawa duka jika kejadian itu lambat disedari.”Kalau ayah tak keluar, mesti esoknya akan jadi pagi paling sedih buat semua orang. Mesti Oyen tak boleh nak survive.“Syukur ayah saya nampak Oyen terperngkap masa tu. Kalau lambat sikit, saya risau Oyen akan pngsan dan tak boleh bernafas,” ujar Hanis yang bertugas penasihat perubatan.

Oyen terperangkp dalam kereta milik jiran Hanis pada Rabu lalu.Selain Oyen, Hanis turut memiliki seekor lagi kucing yang diberi nama Abu.Bercerita mengenai pengalamannya sebagai pemilik haiwan, Hanis mengakui kehadiran mereka seolah-olah membawa sinar kegembiraan dalam kehidupan seharian.”Rasa gembira, balik kerja boleh layan mereka. Walaupun kadang-kadang annoying, tapi seronok ada kucing.

Kehadiran Oyen dan Abu memberi kegembiraan dalam hidup Hanis.“Ditambah dengan perangai Oyen yang pelik. Oyen tak minum guna mulut tapi dia celup tapak tangan dalam air baru jilat. Kadang-kadang lepas makan dia korek bowl.“Saya adopt Oyen daripada kawan mak sejak Jun 2018 dan ambil Abu beberapa bulan sebelum itu.Seekor lagi kucing milik Hanis yang diberi nama Abu.

“Saya juga ada seekor lagi kucing tapi dah mati digigit anjing. Kehadiran Oyen dan Abu jadi pengganti kepada kesedihan saya,” katanya.Sehingga kini, posting Hanis di Twitter mengenai Oyen menerima hampir 40,000 ulang kicau (Retweet).Dalam posting itu, dia berkongsi paparan skrin mesej dalam grup WhatsApp keluarganya mengenai kejadian itu.-mstar