Banyak gelagat rakyat Malaysia ketika menjalani musim PKP. Ini dikongsikan kisah menarik masyarakat Malaysia sebagai frontliner dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan.

Memandangkan kerajaan mengumumkan untuk menyambung Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sehingga 31 Disember ini, kita semua disarankan untuk meneruskan usaha dalam mencegah dan mengawal penularan wabak COVID-19. Menurut Perdana Menteri, kita semua adalah frontliners yang berada di barisan paling hadapan dan memikul tanggungjawab. Jadi, kali ini kami kongsikan antara pengalaman menarik dan situasi rakyat Malaysia sebagai frontliner sepanjang tempoh PKPP. Ada yang lucu, ada yang mencabar. Anda ada pengalaman macam ini?

1. Puan Faraliza, Ibu  – “Susah nak suruh anak pakai mask, tapi saya kena kreatif”. “Dalam setiap keluarga, ibu memang memainkan peranan penting. Walaupun sibuk dengan kerjaya, tapi dalam soal menjaga kebersihan dan keselamatan anak-anak memang tiada kompromi!”. “Mula-mula tu susah nak biasakan anak pakai mask, sampai nak kena main kejar-kejar! Tapi kita sebagai ibu kena kreatiflah. Contohnya, saya akan beli mask bergambar kartun ataupun superhero kegemaran anak-anak untuk menggalakkan mereka memakai mask. Lama-lama mereka pun seronok dan setiap kali keluar, mereka sendiri yang akan minta nak pakai mask,” “Bila ke sekolah pula, saya akan pastikan mereka membawa hand sanitizer dan selalu berpesan untuk mencuci tangan. Siapa yang mencuci tangan dengan kerap, balik dari sekolah nanti, saya akan upah dengan aiskrim!”.

2. Ms. Shalini, Guru tadika – “Mencabar juga nak awasi murid-murid untuk jaga SOP, tapi ada caranya..”. Semenjak sekolah dibuka, cikgu-cikgulah yang paling sibuk untuk patuhi SOP. Bukan mudah nak mengawal pelajar dalam jumlah yang ramai, tambah-tambah kanak-kanak yang masih kecil.  “Kanak-kanak ini, kalau kena dengan caranya, mereka akan senang mendengar kata. Di sekolah, kami mengamalkan sistem sticker and rewards. Setiap kali mereka mematuhi SOP seperti membasuh tangan dan melakukan penjarakan fizikal, mereka akan diberikan sekeping pelekat berbentuk bintang untuk dilekatkan di buku khas”. “Di akhir setiap minggu, siapa yang mengumpul pelekat bintang paling banyak, akan diberikan ganjaran istimewa! Dengan itu, mereka akan lebih bersemangat untuk datang ke sekolah, sekaligus mematuhi SOP”. 

3. Azman, Peniaga – “Mencabar nak pastikan pelanggan ikut SOP”. Bersyukur sudah dibenarkan meniaga, namun Azman merasakan agak mencabar untuk memastikan pelanggannya menjaga jarak semasa membeli jualannya. “Bayangkan, macam-macam ragam, ada yang duduk dekat-dekat semasa membeli dan ada juga yang tak pakai mask!” “Jadi, apa yang saya lakukan adalah, saya akan meletakkan tali di sekitar meja jualan saya dalam jarak 1 meter supaya pembeli dan penjual tidak berurusan terlalu dekat. Saya juga akan gunakan bakul untuk pembeli membayar wang dan meletakkan baki di situ. Jadi, takdelah kami bersentuhan”.

4. Badur, Pengawal keselamatan – “Ada yang degil, nak check suhu di kaki!”. Bila ditanya apakah cabaran yang paling besar pernah dilaluinya sepanjang bertugas sebagai pengawal keselamatan, Badur mengakui tempoh PKPP ini adalah yang paling sukar. “Bayangkan, bermacam-macam ragam orang yang saya kena hadap setiap hari. Ramai yang patuh, tapi ada juga yang degil. Pernah terjadi, seorang pengunjung tidak memakai mask dan tak mahu diperiksa suhunya di dahi. Sebaliknya, dia menghulurkan kaki dan suruh saya ambil suhu dari situ,”. 

“Memang penat dan kadang-kadang rasa nak naik angin, tapi bila memikirkan ini adalah tanggungjawab, saya ikhlaskan hati demi menjaga keselamatan rakyat Malaysia,” Memang agak sukar untuk biasakan diri dengan norma baharu ini, tetapi dengan kerjasama seluruh rakyat Malaysia, tak mustahil untuk kita berjaya putuskan rangkaian COVID-19!- THEVOCKET