MBSA mula menegaskan isu ini. Individu yang memberi makan ke atas mana mana haiwan dianggap sebegini.

Individu atau mana-mana pihak yang memberi makan haiwan terbiar atau berkeliaran perlu bertanggungjawab mengambil dan membela dengan cara yang betul. Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menerusi Bahagian Korp0rat dan Perhubungan Awam berkata, tindakan memberi makanan secara berterusan tanpa menjaga kebajikan haiwan itu boleh menimbulkan pelbagai masalah. Ini termasuk menyebabkan pertambahan p0pulasi haiwan terbabit tanpa kawalan malah haiwan terbiar boleh menggnggu orang awam.

“Merujuk Akta Kebajikan Haiwan, Sksyen 33, setiap individu yang memberi makanan kepada mana-mana haiwan perlu bertanggungjawab ke atas haiwan yang diberi makan dan boleh dianggap sebagai pemilik haiwan terbabit. Manakala aktiviti memberi makan kepada haiwan terbiar, akan menyebabkan kawasan terbabit menjadi kot0r dan menjadi satu kesaIahan di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976, Sksyen 81,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. Penjelasan MBSA itu adalah berhubung pemasangan kain rentang berhubung lsu memberi makan kepada haiwan terbiar dan berkeIiaran di beberapa l0kasi berkaitan.

“Pemasangan kain rentang ini adalah kaedah didikan kepada orang ramai supaya tidak memberi makan kepada haiwan terbiar / berkeliaran kerana pemantauan MBSA mendapati haiwan terbabit termasuk anjing mendapat sumber makanan daripada penduduk yang sekaligus menambah bilangannya. Pemasangan kain rentang ini adalah salah satu pelaksanaan kempen memberi makan secara bertanggungjawab. Setiap individu perlu bertanggungjawab ke atas haiwan yang diberi makan seperti mengambil dan memelihara haiwan itu di kediaman masing-masing serta menjaga kebajikan haiwan berkenaan,” katanya.

Selain aktiviti penangkapan haiwan terbiar/berkeliaran yang dilaksanakan secara berkala oleh Jabatan Kesihatan Persekitaran MBSA katanya, kaedah pendidikan seperti pemasangan kain rentang ini dapat memberi pendedahan kepada masyarakat.

“Usaha ini agar masyarakat dapat bekerjasama bersama MBSA untuk menangani lsu haiwan yang terbiar/berkeIiaran. Sebagai makluman umum, sepanjang tahun lalu, sebanyak 1, 840 aduan berkaitan anjing yang berkeIiaran diterima oleh pihak MBSA. Aduan yang diterima ini menyebabkan kacau gnggu kepada orang ramai dan jika tidak dibend0ng akan meningkatkan lagi jumlah aduan anj!ng terbiar yang berkeIiaran,” katanya. MBSA juga menasihatkan kepada orang ramai yang ingin membuat aduan berkaitan haiwan berkeIiaran boleh menyalurkan adu@n terbabit di talian bebas toI MBSA 1800884477.

Ibu Bayi Cemas Apabila Anaknya 5 Bulan Nyaris Dibawa Lari Oleh Haiwan. Ternyata Ini Yang Berlaku.

Johor Bahru: “Zara asyik menangis dan saya terpaksa tidurkannya secara meniarap supaya tidak terasa sangat sakit itu,” kata Siti Nur Asikin Sulaiman, 42, berhubung kejadian monyet l1ar mencakar belakang badan bayinya sehingga cedera. Siti Nur Asikin adalah ibu kepada bayi perempuan, Aisyah Nur Zara Mohd Azmi, lima bulan, berkata kejadian berlaku pada 11.00 pagi Ahad lalu. Menurutnya, ketika itu dia berada di dapur bagi menyiapkan susu bayinya manakala bayinya baharu sahaja bangun tidur dan sudah pandai meniarap.

Ibu ceritakan det1k-det1k kejadian

“Saya meletakkannya di atas katil di bilik tidur utama sebelum pergi ke dapur dan ketika itu, dua lagi anak lelaki berusia 15 tahun (anak kedua) dan lapan tahun (anak ketiga) ada di rumah. Anak ketiga saya pada ketika itu berada di ruangan utama menonton televisyen sebelum secara tiba-tiba Zara menjerit dan menangis. Saya bergegas ke bilik untuk mendapatkannya dan terkejut apabila melihat seekor monyet l1ar masuk melalui tingkap bilik dan duduk di atas belakang badan bayi saya yang saiznya lebih kurang sama sambil mencakarnya. Apabila cuba mengh4launya termasuk menggunakan batang penyapu, monyet itu seakan menarik tangan b4yi saya mahu membawanya lari,” katanya yang menetap di Taman Nusa Damai, dekat sini, ketika dihubungi, hari ini.

Menurutnya, ketika itu dia hanya memikirkan untuk menyelamatkan bayinya dan ada jiran sebelah rumah yang membantu menghalau haiwan berkenaan. Katanya, sejurus selepas itu, dia cuba menenangkan dan mendukungnya sehinggalah perasan baju bayinya terkoyak dan ada kesan cecair merah.

“Ketika kejadian, suami saya bekerja dan berada di luar kawasan, jadi saya terus memandu kereta ke Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru untuk mendapatkan rawatan. Selain itu, jiran saya membuat aduan secara dalam talian di laman web Jabatan Perlindungan Hidupan L1ar dan Taman Negara (Perhilitan) pada hari sama. Kejadian menimpa bayi saya adalah pertama kali. Namun, kejadian kehadiran monyet l1ar di kawasan perumahan ini bukanlah pertama kali berlaku,” katanya. Menurutnya, doktor memaklumkan Zara terp4ksa ditahan 14 hari sejak Ahad lalu berikutan tengkuk serta badannya lvka. Katanya, kuku binatang itu berkvman manakala antib0di b4yi tidak kuat menyebabkan doktor memberikannya d0s vaks1n rab1es untuk mer4watnya.

Penduduk pernah buat aduan

“Luluh hati saya melihat keadaan Zara yang tidak boleh terlentang, jadi saya tidurkannya di atas badan saya secara meniarap. Pada Oktober lalu, penduduk pernah membuat aduan mengenai kehadiran sekumpulan monyet di kediaman mereka, selain mendkwa monyet li4r ada menyelongkar tong sampah untuk mencari makanan termasuk ada kejadian ia memakan haiwan peliharaan penduduk seperti arnab. Kakitangan ada hadir sehari tiga kali sejak kejadian itu bagi menjalankan pemantauan termasuk memasang perangkap. Namun, belum ada tangkapan monyet dilakukan. Kumpulan haiwan l1ar itu tinggal di sekitar kawasan belukar kira-kira 300 meter dari kawasan rumah penduduk,” katanya. Sementara itu, Pengarah Perhilitan Johor, Salman Saaban ketika dihubungi mengesahkan menerima aduan berhubung kejadian berkenaan. Kami sudah menjalankan pemantauan dan mengambil tindakan segera sebaik sahaja menerima maklumat berkaitan perkara ini. Menurut sias4tan awal, terdapat tiga kera yang disyaki terbabit dan berkel1aran di kawasan itu. Seekor daripadanya sudah dit4ngkap, selain pihak jabatan akan terus memasang per4ngkap di kawasan berkenaan dan membvru kera terbabit untuk dilvpuskan kerana sudah mendatangkan anc4man kesel4matan kepada orang ramai,” katanya.

Sumber: HMetro