Pemuda ini aktif bersenam dan tak mengambil apa apa perkara negatif. Sekali dia terkejut tiba tiba dirinya positif covid 19.

Penularan wabak Covid-19 saban hari semakin ‘menggan4s’. Ia tidak memilih mangsa, sama ada muda atau tua, sihat walafiat atau mempunyai sakit teruk, golongan bayi atau individu dewasa. Ada segelintir individu yang mempunyai simpt0m, namun ada individu lain yang tidak menunjukkan sebarang gejala langsung walaupun dijangkiti virus itu.

Buktinya, selebriti tempatan seperti Aliff Satar juga berhadapan pengalaman ‘ng3ri’ itu apabila disahkan positif Covid-19 sebelum menerima raw4tan di hospital. Begitu juga dengan kisah yang terjadi di negara jiran, Indonesia dimana seorang pemuda yang dikenali sebagai Andino telah dijngkiti Covid-19.

Dia terpaksa bertarung ny4wa selama 17 hari di hospital walaupun dia adalah seorang yang sentiasa mengamalkan gaya hidup yang sih4t dan gemar bersukan. Menerusi laman sosial Twitter miliknya baru-baru ini, lelaki berusia 36 tahun itu telah berkongsi perjalanannya dalam melaw4n vrus tersebut

“Aku bersenam 6 kali seminggu dan tidak mrkok. Aku tidak ada peny4kit pernaf4san. Aku sangka aku berada dalam keadaan terbaik. Tapi sekarang aku dimasukkan ke hospital selama 17 hari akib4t Covid-19,” tulisnya di ruangan kapsyen. Menurut Andino, dia melakukan senaman sebanyak enam kali setiap minggu serta mengamalkan gaya hidup sihat. Walau bagaimanapun, dia terkejvt kenapa Covid-19 masih ‘memilih’ dirinya. Perasaan menjadi bercampur-b4ur, antara t4kut dan bIngung apabila kali pertama dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) yang tidak pernah terlintas dalam fikirannya akan menjejakkan kaki ke w4d tersebut.

“Berkemungkinan menurut doktor saya terlalu pen4t dan disebabkan itu sistem imvn agak menurun dan mudah untuk dij4ngkiti sebarang viIrus,” ujarnya “S3dih, t4kut, sendirian, p4srah, bIngung. T4kut sangat kerana dengar cerita kalau sudah masuk ICU pasti keadaan semakin burvk dan akhirnya pergi,” tulisnya lagi. Selain itu, Ardino turut berpesan kepada warganet supaya sentiasa berwasp4da dengan penul4ran Covid-19 dan percaya bahawa vIrus itu benar-benar wujud.

“VIrus mudah dijngkiti jika tahap imunis4si kita tidak stabil. VIrus juga tetap mampu untuk disebarkan walaupun kita tidak menunjukkan sebarang gej4la. Adakah harus sampai ada keluarga, kenalan atau anda sendiri yang tiada baru nak sedar dan percaya?” pesan Andino kepada orang ramai. Kesimpulannya, menceg4h sebelum terl4mbat adalah lebih baik daripada meraw4t. Berwasp4dalah sentiasa kerana Covid-19 tidak memilih m4ngsanya, bila dan di mana ia akan menj4ngkiti seseorang individu.

Sumber via OOM