Perabot yang dihasilkan daripada kayu jati mampu bertahan sehingga bertahun-tahun lamanya tapi perlu penjagaan yang sangat rapi. Ini 5 tips cara penjagaan perabot kayu jati.

Kayu jati adalah berasal dari Asia Tenggara. Ia tahan lama, tahan lasak, menarik dan sangat tahan terhadap keadaan cuaca. Kualiti ini telah membuat kayu jati sebagai salah satu yang paling dicari kayu keras. Ia digunakan dalam banyak senario luar dan bahkan dalam aplikasi marin. Dengan beberapa penjagaan dan penyelenggaraan, kayu jati akan bertahan selama bertahun-tahun dalam keadaan sempurna. Berikut adalah panduan bagaimana untuk menjaga kayu jati anda.

Seriusly speaking amatlah susah untuk menjaga perabut kayu jati atau kayu solid. Yes, tidak dapat di nafikan perabot jati memang perabot kegemaran ramai. Ia cantik, kemas dan nampak padu. Walaupun harganya lebih mahal daripada kayu-kayu lain seperti cengal dan sebagainya, perabot yang dihasilkan daripada kayu jati mampu bertahan sehingga bertahun-tahun lamanya. Namun, Ianya juga perlu pada penjagaan yang sangat rapi. ini bebberapa tips cara penjagaan perabot kayu jati.

Pertama, bersihkan dengan air sabun. Kayu jati digunakan untuk membuat perabot dalaman dan luaran. Apabila perabot kayu jati ditinggalkan di luar rumah, ia secara semula jadi akan berubah menjadi warna perak yang menarik. Walau bagaimanapun, pendedahan berterusan kepada kotoran, habuk dan pencemaran mungkin menjadikan perabot itu kusam atau gelap. Untuk membersihkan perabot, anda boleh memohon penyelesaian sabun dan air sekali setahun. Gosok perabot dengan produk yang tidak kasar dan keluarkan residu dengan kain yang bersih. Anda boleh mengikuti proses yang sama untuk membersihkan perabot dalaman. Walau bagaimanapun, pembersihan akan diperlukan kurang kerap untuk produk dalaman.

Kedua, terapkan minyak teak untuk perabot. Sekiranya anda tidak mahukan perabot kayu jati anda untuk cuaca dan menukar warna, anda boleh memohon lapisan minyak jati di atasnya. Ikuti langkah di atas dan mulakan proses oiling apabila perabot bebas dari semua kotoran dan sisa. Juga pastikan perabotnya benar-benar kering. Kemudian anda boleh memohon minyak jati dengan kain lembut. Lap semua perabot dan keluarkan residu yang berlebihan untuk mencapai kemasan walaupun. Anda juga boleh menggunakan minyak jati pada perabot dalaman jika anda ingin melindungi dari perubahan warna, kotoran dan noda.

Ketiga, lapuhkan tumpahan segera. Dalam kes tumpahan pada permukaan kayu jati, anda mesti menangani mereka dengan segera. Gunakan span atau kain lembut untuk tujuan ini. Tekan kain pada tumpahan dan biarkan ia menyerap tumpahan. Lap turun dan jika perlu, susunlah dengan kain lembap. Jangan letakkan peralatan panas atau benda tajam pada perabot kayu jati.

Keempat, lantai kayu jati perlu dibersihkan dengan berhati-hati. Sekiranya anda mempunyai lantai kayu jati, anda mestilah terlebih dahulu memastikan bahawa ia telah dimeteraikan dengan betul. Anda boleh mengelakkan banyak haus dan lusuh ke lantai dengan meletakkan tikar pintu di semua pintu masuk. Elakkan menggunakan pembersih vakum dengan bar beater. Gunakan penyapu lembut dengan bulu halus untuk membersihkan lantai setiap hari. Apabila anda membersihkan lantai, elakkan menggunakan mop basah. Gunakan mangga lembap dan pastikan lantai kering dengan cepat. Kelembapan yang berlebihan akan diserap oleh kayu dan akan merosakkan lantai.

Kelima, elakan kecederaan pada kayu atau permukaan kayu jati. Pastikan lindungi lantai dari calar apabila perabot beralih atau bergerak. Jangan seret perabot berat di sepanjang lantai. Gunakan humidifier pada musim sejuk untuk mengurangkan pengecutan kayu.