Reka bentuk rumah yang selesa akan menjadikan penduduk rumah lebih bersemangat apabila berada di rumah. Ini tips dalam memilih reka bentuk.

Rumah merupakan suatu tempat yang sangat selesa untuk disinggahi, tempat berkumpul serta menjadi ruang peribadi bagi setiap penghuninya. Saat ini rumah semakin tampil dengan pelbagai konsep yang menarik. Rumah mampu milik tidak semestinya menjadikannya tempat yang kurang ruang atau boleh dipandang remeh. Untuk mendapatkan reka bentuk rumah yang tepat, tips diperlukan untuk memilih reka bentuk rumah, idea-idea yang betul, kreativiti, penggunaan tanah yang maksimum dan memerlukan anggaran kos yang mencukupi.

Apabila memilih reka bentuk rumah, ia mesti mempunyai rancangan yang tepat untuk memohon, jika tidak tentu tanah yang digunakan tidak akan maksimum. Oleh itu, sebelum membuat reka bentuk rumah , mula-mula tentukan bagaimana rumah yang diingini dan berapa banyak tanah yang diperlukan. Secara umum, rumah mampu milik sentiasa dibina di atas tanah yang tidak terlalu besar. Ini adalah perkara biasa di bandar-bandar yang mempunyai kawasan padat penduduk. Tetapi terdapat beberapa faedah yang boleh diperolehi apabila menggunakan reka bentuk rumah terpilih.

Petua untuk memilih reka bentuk rumah biasanya digunakan dengan jenis kediaman 2 tingkat untuk menambah ruang kepada bangunan untuk menjadi agak luas. Tetapi tidak semua rumah membawa konsep 2 tingkat, biasanya akan disesuaikan dengan keperluan penghuni, seperti keperluan bilik tidur atau bilik mandi. Untuk mendapatkan reka bentuk rumah yang mempunyai elemen estetik tentunya ia  memerlukan usaha keras.

Ini kerana ia mestilah harmoni antara ruangan di dalam rumah dan desain interior yang ada di setiap bilik. Sekiranya konsep itu sesuai, maka item yang digunakan secara automatik mesti sesuai dengan bentuk rumah yang tidak terlalu besar. Jika perabot dan komponen sokongan rumah dipilih besar, tentu saja rumah itu akan kelihatan sempit.

Jika rumah 2-tingkat terlalu menyusahkan untuk anda, maka pilihlah rumah dengan konsep 1 tingkat. Untuk membuat setiap ruang, anda perlu mengambil kira keperluan. Jika anda mempunyai keluarga dan anak, maka mereka mesti diberi bilik sendiri. Walaupun anda mempunyai lebih daripada dua orang anak, jumlah 2 bilik masih boleh dibahagikan. Anda boleh melakukan ini dengan meletakkan katil besar. Oleh itu, reka bentuk rumah yang menggunakan 3 bilik tidur sudah mencukupi. Itu satu bilik tidur untuk ibu bapa, dan dua bilik tidur untuk anak-anak.

Selain itu, ruang lain boleh digabungkan untuk menjimatkan ruang, seperti ruang makan yang disatukan dengan dapur. Bagi ruang tamu, ia juga boleh dibuat selesa dengan menggunakan perabot yang tidak terlalu besar untuk mengelakkan daripada memakan ruang. Di samping itu, reka bentuk rumah yang menggunakan 1 tingkat juga boleh terdiri daripada 3 bilik tidur, 1 tempat solat, 1 dapur yang boleh digabungkan dengan ruang makan, 1 beranda dan 1 tempat letak kereta. Atau anda boleh mengatur rancangan untuk rumah anda sendiri yang sesuai dengan keperluan anda.

Reka bentuk rumah yang bagus iaitu 1 atau 2 tingkat boleh digunakan, kerana ia menyesuaikan diri dengan keperluan dan selera masing-masing. Pilih reka bentuk terbaik untuk mencerminkan rumah yang selesa.

Sumber: DMARAS