Silap bendung punca SIDS meningkat. Ini cara efektif dan selamat bendung Bayi.

Saya pasti ramai ibubapa yang membedung anak atau bayi mereka sebaik sahaja dilahirkan. Ia menjadi amalan sejak lama dahulu, dan dipercayai mampu mententeramkan bayi baru lahir. Ini adalah kerana keadaan bedung pada bayi ini menyerupai keadaannya semasa berada di dalam rahim ibu. Kebiasaannya, jika melahirkan anak di hospital, jururawat atau bidan. Ibubapa baru akan diajar cara selamat dan betul membedung bagi mengelakan silap Melakukannya.

Anak-anak saya kesemuanya dibedung sejak lahir. Malah, sejak bayi anak akan dipakaikan baju lengkap, dengan sarung tangan dan sarung kaki dan dibedung dengan napkin. Anak dibedung sehingga umur mereka telah cukup membolehkan mereka untuk meniarap atau berguling sendiri. Ada ibubapa moden kini dah agak jarang membedung bayi mereka. Ada yang anggap bedung bayi itu boleh menyakitkan bayi dan membuatkan bayi rasa rimas. Malah, ada yang percaya ia boleh menyebabkan kematian.

Bayi yang dibedung boleh berisiko Sindrom kesukaran bernafas Mendadak atau SIDS jika ditidurkan secara terlangkup. Untuk elak SIDS, bayi dibedung perlu ditidurkan di belakangnya atau dengan kata lain secara terlentang. Sesetengah kajian menunjukkan peningkatan risiko SIDS dan sesak nafas apabila bayi dibedung jika mereka diletakkan di bahagian perut mereka untuk tidur, atau jika mereka bergolek ke atas perut mereka. Jelas, memang ada risiko. Namun, bedung bayi memang mempunyai kelebihan.

Americaan Academy of Pediatrics (AAP) menyatakan bahawa apabila berbedung dilakukan dengan betul, ia dapat menjadi teknik yang efektif untuk membantu menenangkan bayi dan menggalakkan bayi untuk lebih mudah tidur.

Tetapi jika anda merancang untuk membedungkan bayi anda di rumah, anda perlu mengikuti beberapa garis panduan untuk memastikan anda melakukannya dengan selamat.Bentangkan sehelai kain benang kapas (napkin) yang lembut di atas satu permukaan rata dan lipatkan sudut kanannya kira-kira 15cm ke bawah.

Pertama, baringkan bayi dengan meletakkan kepalanya di atas kain tersebut. Tarik sudut terdekat pada tangan kirinya sambil menutupi badannya. Kemudian, masukkan bahagian depan pada bawah lengan kanannya dan mengelilingi belakang bayi. Seterusnya, tarik sudut hujung bawah ke atas hingga mencecah bawah dagunya. Kemudian tarik sudut kanan ke atas dan masukkannya ke bawah belakangnya di sebelah kiri.

Ada juga sesetengah bayi yang suka tangan mereka bebas bergerak. Jika si kecil mula meronta dan kelihatan tidak selesa, cuba lepaskan tangan mereka dengan cara hanya membedung bayi pada bahagian bawah ketiaknya.

Selain daripada kaedah atau cara betul membedung bayi, ibubapa juga harus ambil perhatian mengenai beberapa perkara berikut.Letakkan bayi anda di bahagian belakangnya untuk tidur, dan pantau dia untuk memastikan dia tidak bergolek semasa dibedung.

Jangan mempunyai selimut longgar di katil bayi anda. Selimut longgar, termasuk selimut bedung yang tidak digunakan, boleh menutup muka bayi anda dan meningkatkan risiko untuk mati lemas.

Sentiasa berhati-hati apabila membeli produk yang mendakwa boleh mengurangkan risiko SIDS. Bucu, kedudukan, tilam khas dan permukaan tidur khusus tidak ditunjukkan untuk mengurangkan risiko SIDS, menurut AAP.

Bayi anda berada dalam keadaan yang paling selamat di dalam katil bayi atau bassinetnya sendiri, bukan di atas katil anda.

Bedung boleh meningkatkan peluang bayi anda untuk menjadi sangat panas, jadi elakkan membiarkan bayi anda terlalu panas. Bayi mungkin terlalu panas jika anda melihat bayi anda berpeluh, rambut yang lembap, pipi memerah, ditumbuhi ruam panas, dan pernafasan yang cepat.

Pertimbangkan untuk menggunakan puting palsu untuk tidur siang dan tidur Serta letakkan katil bayi di kawasan yang sentiasa bebas asap.

Sumber: HelloDoktor