Tak sedih dengan pemergian suami. Mengejutkan bila tiba tiba Nor Hidayah luahkan sesuatu tentang suami buat ramai terkedu. Rupa rupanya sebelum pergi Abam tinggalkan pesan ini pada Nor Hidayah.

SUDAH pasti setiap manusia yang hidup akan bersedih apabila kehilangan orang yang tersayang lebih-lebih lagi dalam keadaan yang tidak dijangka. Begitulah perasaan Nor Hidayah Mohd Ali yang kehilangan suami tercinta iaitu Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan atau Abam Bocey pada 10 Februari lalu. Bagaimanapun terdapat suara-suara nakal yang beranggapan isteri pelawak itu tidak berasa sedih atas pemergian suaminya.

Nor Hidayah berkongsi tuduhan yang dilemparkan terhadapnya di Instagram.

“Ada orang berkata aku tak sedih dengan pemergian suami. Tak apa la, cakaplah apa pun… Allah Maha Mengetahui segalanya. “Ingat lagi pesan suami… sayang biarlah apa pun orang nak kata kita, mereka bukan bagi kita makan, janji kita dengan cara kita. “Jangan berhenti berdoa, Allah sentiasa ada bersama kita,” kata Nor Hidayah.

Norhidayah berkongsi perkara tersebut menerusi Instagram pada Rabu dan rata-rata warganet berharap isteri membiarkan sahaja komen negatif seperti itu. Abam pergi menghadap illahi pada 10 Februari lalu selepas dua hari mengalami demam panas.

Dalam pada itu, Nor Hidayah memberitahu kesedihan seseorang itu tidak perlu ditayangkan kepada umum. “Kesedihan tak perlu ditunjuk-tunjuk. Bersedih (selain takut kerana Allah) tidak diajarkan dalam agama.

Nor Hidayah dan arwah Abam mempunyai seorang anak lelaki, Syed Uthman Hamzah.

“Bahkan kita banyak menemui ayat mahupun hadis yang melarang kita untuk bersedih,” ujarnya. Nor Hidayah dan Abam melangsungkan perkahwinan pada 8 Disember 2017 di Masjid Jamek Sultan Hishamuddin, Sabak Bernam, Selangor. Pasangan itu dikurniakan seorang cahaya mata lelaki bernama Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia 14 bulan.