Terkini ada berita gembira buat semua pekerja yang mencarum Perkeso dan berada dalam zon merah yang hendak menjalani ujian saringan. Harap semua ambil perhatian bagi mengelakkan penularan wabak covid 19.

PUTRAJAYA – Saringan koronavirus (Covid-19) untuk pekerja boleh dilakukan secara percuma menerusi panel perkhidmatan yang dilantik Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso). Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata, ia selepas Program Saringan Prihatin (PSP) Perkeso diperluaskan kepada semua pencarum di negeri yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). “Hanya saringan melalui panel perkhidmatan ditanggung sepenuhnya oleh Perkeso,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya, saringan Covid-19 juga boleh dijalankan melalui kaedah Subsidi Saringan Prihatin dengan kos hendaklah dibayar oleh majikan terlebih dahulu. “Majikan boleh mengemukakan permohonan untuk subsidi saringan Covid-19 melalui https://psp.perkeso.gov.my dengan menyertakan resit bayaran,” katanya. Beliau berkata, Perkeso akan membuat bayaran balik subsidi sehingga RM150 bagi setiap pekerja yang telah menjalani saringan Covid-19.

“Kedua-dua kemudahan tersebut terhad untuk dijalankan melalui majikan sahaja,” katanya. Saravanan berkata, peluasan capaian PSP Perkeso ini terbuka kepada pekerja asing dan tempatan dalam semua sektor dan industri. “Pencarum yang pernah menjalani saringan PSP sebelum ini boleh menjalani saringan semula selaras dengan pengumuman yang telah dibuat,” katanya.

Tambahnya, majikan dan pekerja diingatkan untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan sewaktu menjalani ujian saringan Covid-19 agar proses berjalan dengan selamat dan tidak terdedah kepada risiko jangkitan. “Sebarang pertanyaan lanjut boleh diemelkan ke hsp@perkeso.gov.my atau menghubungi 1-300-22-8000 atau 03-4264 5089.

“Pihak kementerian berharap kemudahan yang disediakan oleh Perkeso akan dapat membantu usaha memutuskan rantaian penularan Covid-19 di negara ini,” katanya. Semalam, kerajaan memutuskan semua pekerja sektor awam dan swasta peringkat pengurusan serta pentadbiran dalam kawasan PKPB diarah bekerja di rumah mulai esok. Pelaksanaan arahan tersebut berkuat kuasa sehingga pelaksanaan PKPB di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan, Selangor dan Sabah tamat.

Arahan membabitkan sejuta pekerja di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor itu dibuat berikutan peningkatan kes jangkitan Covid-19 membabitkan pekerja pejabat termasuk sembilan kluster dari tempat kerja di Selangor yang dilaporkan sehingga semalam. Selain itu, pekerja yang tinggal di kawasan zon merah juga diwajibkan menjalani ujian swab Covid-19 dengan kos akan ditanggung oleh Perkeso. – SINARHARIAN