Terkini Kementerian Komunikasi dan Multimedia umumkan sesuatu bagi institut institut pengajian tinggi Malaysia disebabkan pembelajaran atas talian kepada semua pelajar. Ini berita selanjutnya.

SHAH ALAM, 20 Sept — Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan melihat kemungkinan untuk menyediakan perkhidmatan Internet atau rangkaian jalur lebar secara percuma di institut-institut pengajian tinggi dalam negara. Timbalan Menterinya, Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata ia adalah penting bagi meringankan beban yang ditanggung pelajar terutamanya kepada mereka yang tidak berkemampuan untuk melanggan perkhidmatan Internet.

“Kita bercadang dan mahu berbincang mengenai bagaimana kita boleh realisasikan penyediaan Internet atau ‘Wi-Fi’ percuma di semua kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM). “Pada masa yang sama, kita juga mahu ia dipanjangkan kepada institut pengajian tinggi lain agar dapat mengurangkan perbelanjaan besar yang terpaksa ditanggung pelajar, sekali gus membantu mereka yang susah,” katanya hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penutup Persidangan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM Se-Malaysia Sesi 2019/ 2020 di sini. Zahidi berkata adalah penting untuk memperkasakan penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam kalangan pemimpin mahasiswa dan juga pelajar memandangkan landskap dunia yang sudah berubah kepada digital selain bakal pemimpin negara perlu bijak ICT. Dalam pada itu, Zahidi berkata pihaknya juga mahu mendapatkan bantuan daripada pihak swasta seperti syarikat telekomunikasi agar syarikat-syarikat tersebut dapat menyumbangkan komputer riba kepada pelajar-pelajar pengajian tinggi yang memerlukan.-BERNAMA

Pelajar Universiti Perlu Belajar Online Sehingga 31 Disember Ini

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah mengeluarkan kenyataan bahawa aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) secara bersemuka adalah tidak dibenarkan. Maka, semua aktiviti akademik perlu dijalankan secara atas talian sehingga 31 Disember tahun ini. “Bagi pengendalian aktiviti akademik di kampus Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) semasa dan pasca PKP, KPT ingin memaklumkan bahawa semua aktiviti PdP hendaklah dilaksanakan secara dalam talian sehingga 31 Disember 2020,” kata kenyataan itu.

Bagaimanapun, KPT telah memberi pengecualian kepada lima kategori pelajar yang diklafikasikan sebagai berkeperluan. Kumpulan ini akan dibenarkan untuk pulang ke kampus secara berperingkat untuk melaksanakan PdP. Apa yang pasti, pembelajaran maya kini bukan lagi sekadar gaya atau pilihan sebaliknya sudah menjadi keperluan, terutama dalam suasana PKP dan seluruh dunia dikongkong wabak COVID-19. Dari sudut positif, ia melonjak rakyat negara ini dan penduduk dunia untuk peka dan bersiap sedia dengan keperluan pembelajaran dan pengajaran maya.


Sumber: Astro Awani