Wanita ini berkongsi kisahnya apabila kehilangan anak perempuannya. Tak sangka hanya sebabkan ini boleh buatkan kakak pergi buat selamanya.

Siapa yang mampu menahan rasa kesedihan apabila anak yang disayangi pergi dalam keadaan tiba-tiba. Itulah yang berlaku kepada seorang wanita ini di dalam satu perkongsian di Facebook. Menerusi posting di laman sosial Facebook, Siti Hajjar Hassan berkongsi pemergian anaknya setahun yang lepas pada bulan Ramadhan. Berikut adalah perkongsian beliau.

6 Ramadhan 1439h / 22 Mei 2018 / Tepat Jam 1.58pm

Subuh pada 5 Ramadhan 1439h kakak terjaga dari tido dgn muka ketakutan terus peluk umi katanya ada org dkt pintu masuk rumah. Umi pulak blur dan kata tak ada sapa pon. Dalam keadaan dirinya ketakutan setengah jam kemudian kakak terus demam panas mendadak. Lagipun kakak ni antib0di tak kuat mudah kena dem4m, batvk dan sels3ma Jadi ubt dem4m mmg umi sentiasa standby kt rumah. Bila tak sihat umi cepat-cepat bagi ub4t.

Sekitar 8 pagi situasi kakak kembali baik dan tak dem4m. Perasaan umi teruss rasa legaa sangat. dan pagi tu jugak kakak request Roti macam atok. ( Roti bakar sapukan nuttella ) pendek kata ni juga Favourite kakak. sambil makan sambil juga adiknya naufal kac4u ambik rotinya. kakak jerit ( Ummi adik acauu kakak nk akan – Adik kacau kakak nk makan ).

Kalau kakak nak tahu umi ni sangat bahagia tgk telatah ank2 umi ni.

Hari tersebut berlalu mcm biasa kakak aktif dgn aktivitinya malah umi tetap melayan kerenah anak umi seperti biasa. dalam masa yg sama umi ckp dgn kakak kjp lagi umi nk masak nanti jaga adik utk umi – Dan dgn spontan kakak jawab ( Okey Ummi dgn nada yg sangat manja ) Bila kakak ckp dgn nada mcm tu umi rasa s4yu dan lem4hhnya nk bangun. Tapi bila tgk jam masih awl baru pukul 4 pm..( detik dlm hati umi ) Tak pa laa kak umi rasa nk mandikan kakak dululah ptg2 nanti sejukk pulak. Lepas jer umii ckp mcm tu dgn excitednya kakak buka baju nk mandi. selesai semua mandi ptg tu kakak dem4m balik.

Masa ni umi dh mula rasa pelik tak keruan.

tgk kakak dh lain mcm tanya nk susu pon tak nak yg obvi0us nampak kakak sejuk menggigil. Bila dh sejukk umi tutup kipas sapu minyak angin pakai baju tebal dan keadaan kakak pon baring dan nampak kepenatan. wktu ank2 umi duk baring umi cepat-cepat siap utk masak. Bila selesai masak umi duk dkt kakak tgk keadaan kakak.

Masa ni juga adik naufal baik sangat-sangat seakan tahu umi lebihkn perhatian pada kakaknya. Waktu pon berlalu smp azan buka puasa. Masa umat islam sibuk bebuka puasa saat tu juga kakak mula tak sedar dan terusss fit.. Perkara ni first time umi lalui umi tak tau nk bt apa melainkan panggil nama kakak. Bila dh kakak fit umi ayah bergegas ke hospital Ampang. masa di wad kecemasan pon kakak tetap fit dan hilang fit sekejap lps tu dtg balik fitnya smpai jam 9 mlm masa ni makdak datang teman kakak sekejap sb ayah nk hntr umi balik sb kesiankan adik naufal.

Dh smp rumah ayah pulak pergi h0spital jaga kakak. umi kat rumah dgn di temani oleh adik naufal. Masa duk rumah hati umi fikir mcm2 pasal kakak. Bila dh kakak fit umi ayah bergegas ke hospital Ampang. masa di wad kecemasan pon kakak tetap fit dan hilang fit sekejap lps tu dtg balik fitnya smpai jam 9 mlm masa ni makdak datang teman kakak sekejap sb ayah nk hntr umi balik sb kesiankan adik naufal.

Dh smp rumah ayah pulak pergi hospital jaga kakak. umi kat rumah dgn di temani oleh adik naufal. Masa duk rumah hati umi fikir mcm2 pasal kakak. Umi wasap jer Ayah tnya pasal kakak. smp jam kul 3 pagi doktor sahkan kakak dah teruk. Masa ni juga lah dunia umi rasa gelap sgt. Jam 5 pagi ayah balik ambik umi dan adik kt rumah pergi h0spital. Dan masa ni juga laa umi bgtau seluruh ahli keluarga utk doakan kakak. Sampai sekarang umi terbayang keadaan kakak kene cucvk sana sini. bila dh di pindahkn ke unit rawatan rapi, doktor pakar bgtau kuman dh mereb4k ke ot4k kakak. harapan untuk sembuh tipis dan kakak bernafas pon melalui mesin.

Malah sekali lagi umi lembik dan tak kuat kenangkan kakak.

Bila jam menunjukkan 1.58 Ptg kakak pergi di jemput ilahi buat selamanya dan Doktor sahkan kehilangan kakak sebab ACUTE NECR0TIZING ENCPHALOPATHY. Walaupun dh masuk setahun kakak pergi. Umi tetap rasa syukur sb di kelilingi insan yg baik-baik dan beri support utk umi. Nak lagi umi ttp berjuang demi adik naufal yg kian membesar serta menyerupai sifat kakak. Bila tgk telatah adik naufal perasaan rindu umi pasti terub4t . – Alhamdulillah –

Sebagai info utk ibu ayah di luar sana bila anak-anak sering dem4m b4tuk dan selse3ma please WAJIB ambik PERHATIAN sepenuhnya. walaupun anak nampak aktif tidak bermakna virvs jah4t tidak mendampingi anak kita. Sebab itu juga kita sbgai IbuBapa perlu IKHTIAR dapatkan extra vksin untuk anak-anak sebagai pr0tection. Yg penting mencegah lebih baik dari mengub4tinya ! Yg Ikhlas Umi yg sentiasa merindui kamu duhai Anak syurga #nurainaqilah #AlFatihah.