Doktor tampil dedah ada sesuatu di dalam serbuk kopi yang ramai tak tahu. Ramai terkejut dengan fakta yang dinyatakan

Anda mesti seseorang yang menyukai kopi bukan? Percaya atau tidak, ada seorang doktor telah membongkarkan tentang kemungkinan besar ada lipas di dalam serbuk pre-ground kopi korang. Doktor yang dikenali sebagai Doktor Karan Raj telah berkongsi perkara itu di Tiktok. Katanya, jika anda sering membuat minuman dengan menggunakan kopi pre ground, berkemungkinan kopi tersebut mengandungi sumber protein dari lipas

Berdasarkan artikel Mirror UK, ore ground coffee ini boleh didapati di kebanyakan kedai yang mempunyai lipas yang telah dihncurkan. Ianya berlaku sebab terkadang lipas akan datang kepada biji kopi. Seringkal serangga terbabit tak dapat diproses keluar sepenuhnya dari biji kopi.

Oleh itu besar kemungkinan masih ada serangga yang terperngkap dalam biji kopi tadi. Katanya, bukan senang nak tapis balik biji kopi yang ada serangga ni so dorang akan pnggang dan kisar je biji kopi tadi.Namun, jangan risau sebab doktor juga ada menjelaskan yang pihak berkuasa bahagian makanan mengatakan ada peratusan tertentu serangga yang dibenarkan dalam minuman kegemaran ramai ini.

Difahamkan lipas juga ada banyak protein namun kalau kita ni allergic dengan lipas, lebih baik jangan minum pre-ground coffee ni.Selain itu, Douglas Emlen iaitu profesor biologi di Universiti Montana turut menyokong teori berkenaan. Menurutnya, salah seorang profesor seniornya mengalami alergi dengan lipas sebab dia telah bertahun-tahun menjalankan kajian menggunakan serangga itu.

Pendek cerita, profesor terbabit akan mengalami alergi teruk setiap kali menyentuh lipas dan dia juga menghadapi alergi yang sama setiap kali minum kopi yang dibuat daripada biji kopi pre-ground.Setelah dikaji, profesor itu mendkwa kopi pre-ground diproses daripada timbunan kopi yang banyak dan ini menyukarkan pengilang untuk mengelakkan kedatangan lipas. Dia juga sempat berkongsi bahawa USA hanya membenarkan 10 peratus kandungan serangga dalam biji kopi.

10 Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu Tentang Kopi

Buat pencinta kopi, rasa pahit kopi yang bercampur dengan rasa lemak manis ternyata memberi satu kenikmatan yang sukar digambarkan dan ia juga merupakan minuman popular di seluruh dunia. Ada juga yang mempunyai sifat suka akan aroma kopi bagaikan sebuah terapi. Apa kata sambil minum kopi, kita layan fakta tentang minuman ini

Pertama, pada setiap 1 Oktober telah dipilih sebagai Hari Kopi Sedunia oleh Pertubuhan Kopi Antarabangsa. Percaya atau tidak , Kedua, kopi paling mahal adalah Back Ivory Coffee dan ia telah diperbuat daripada najis gajah. Anggaran harga kopi ini sekitar AS$50 yang bersamaan RM22o secawan. Untuk pengetahuan, kopi segera telah dicipta oleh lelaki yang bernama George Washington pada tahun 1906 namun ia tak dapat sambutan kerana rasanya yang agak teruk.

Seterusnya,d aripada lebih 50 spesies kopi di seluruh dunia, hanya ada dua jenis kopi yang paling popular digunakan untuk produksi komersil iaitu Arabica dan Robusta. Kemudian,kopi memberi manfaat kepada kesihatan antaranya mampu mencegah sakit Alzh3imer, Dem3nsia, Prkinson dan jantung