Masih mengantuk walaupun dah minum bergelas kopi. Ini antara 3 sebab utama kejadian ini berlaku

Tak dinafikan ada beberapa sebab seseorang itu akan merasa mengantuk selepas minum kopi. Mungkin ada antara kita yang sememangnya mengambil koi pada waktu pagi sebagai sntikan tenanga sebelum membuat sebarang aktiviti. Tetapi ada juga yang ambil sampai bergelas gelas kopi namun masih merasa mengantuk. ANda mesti merasa aneh bukan.

Ini antara punca anda merasa sedemikian. Pertama, faktor genetik. Selalunya selepas 45 minit kafein akan mula meresap ke dalam tubuh badan dan seterusnya molekul kafein akan bertindak kepada otak. Malangnya, sesetengah orang ianya tak berhasil dan mendorong tubuh untuk tidur.Tindakan ini menghalang adenosin mencapai reseptor tersebut yang membuatkan rasa mengantuk.

Kedua,toleransi terhadap kopi. Ini juga mungkin disebabkan tubuh seseorang telah bertoleransi dengan kopi. Bila seseorang terus menerus minum kopi dengan kuantiti yang banyak, tubuh akan jadi sensitif teradap kesannya. Oleh itu, cuba ubah tabiat pengambilan kafein dalam jumlah sederhana malah kita disarankan untuk mengambil 400 ml kopi sehari iaitu sama dengan empat cawan.

Ketiga, mungkin terlalu letih dan tertekn.Jika seseorang masih berasa mengantuk dan lesu selepas minum kopi, itu mungkin kerana anda memang benar-benar dalam keadaan letih dan tertekn.Ketika seseorang dalam keadaan letih yang ekstrem, kafein mungkin tidak cukup membuatkan seseorang itu terjaga kerana tubuh memerlukan rehat.Sebaik-baiknya, berhenti memaksa diri dengan minum kopi sebaliknya cuba dapatkan rehat yang diperlukan

Boleh dikatakan hampir setiap rumah pasti mempunyai uncang teh. Ini tips tanam cili yang cantik hanya guna uncang teh dan hasilnya menakjubkan!

Boleh dikatakan hampir setiap rumah pasti mempunyai uncang teh untuk diminum sama ada waktu pagi atau petang. Tapi tahukah anda ada rahsia yang sangat bermanfaat daripada uncang teh itu? Kebiasaannya selepas habis minum minum teh pasti kita akan buang uncang teh tersebut namun tunggu dulu jangan buang. Ini kerana berdasarkan perkongsian seorang pengguna Facebook banyak kegunaan ya terutama kepada mereka yang suka bercucuk tanam. Uncang teh terpakai ini digunakan untuk menanam benih cili dan hasilnya benih cili cepat tumbuh dan cantik.

Pertama, tanam benih cili menggunakan teh uncang yang digunakan untuk dapatkan cili yang cantik. Selain itu benih juga cepat tumbuh. Daun teh boleh jadi medium dan baja pada anak benih cili. Caranya bubuh sedikit air dalam uncang teh yang dibuka supaya lembap sedikit. Ini kerana serbuk teh cepat kering kalau panas, lagi pun memudahkan benih bercambah.

Jika sudah ditanam boleh guna air basuhan beras untuk siram pokok cili. Lagi subur dan cepat berbunga. Saya juga gunakan baja kopi, dari sisa kopi asli iaitu kopi kasar dan campuran baja yg berbau kopi (beli di Eco Shop). Ini hasilnya semua cili api yang tumbuh segar dan gemuk- gemuk.

sumber : Armanshah Mohamad Tahir.