Sebagai seorang wanita yang selalu di dapur amat penting bagi mereka mengambil berat akan kebersihan dan kekemasannya. Ini 10 Petua Orang Dulu-Dulu yang sangat menjadi.

Orang dulu-dulu memang tak dapat dipisahkan dengan petua yang amat berguna untuk memudahkan urusan di dapur. Sebagai seorang wanita yang selalu di dapur, petua ini pastinya sangat dihargai kerana ia akan membuatkan dapur lebih efisyen. Jadi, wanita ini telah kongsi 10 petua yang digunakan oleh orang dulu-dulu yang pastinya berhasil.

Pertama, mengharumkan dapur. Jika dapur anda berbau kurang menyenangkan seperti hanyir, rebus beberapa keping kulit kayu manis, bunga cengkih dan cuka biasa. Kemudian sembur atau lap air rebusan itu pada kabinet, jubin dan sekitar dapur. Kedua, membersihkan minyak goreng. Kebiasaannya, minyak menjadi hitam selepas digunakan. Jadi untuk menghilangkannya, ambil beberapa keping asam gelugur dan masukkan ke dalam kuali bersama bahan goreng anda. Asam tadi akan menyerap hitam yang ada di dalam minyak dan hasilnya, anda dapat mengguna minyak itu beberapa kali. Selain asam gelugur, anda juga boleh gunakan halia yang dihiris nipis.

Ketiga, membersihkan kesan hangus. Campurkan sedikit serbuk penaik bersama sedikit air di dalam sebuah bekas. Biarkan selama beberapa jam dan anda boleh guna air campuran itu untuk membersih periuk atau kuali seperti biasa. keempat, menhilangkan bau cili pada mesin pengisar. Bau cili sukar untuk dihilangkan walaupun dibersih menggunakan sabun. Apa kata kali ini anda cuba hilangkannya dengan mengisar beberapa keping biskut selama beberapa minit. Biskut ini akan menyerap semua bau cili tadi.

Kelima, elak semut di dalam gula. Kita sering berhadapan dengan masalah semut di dalam gula. Bagi mengelakkannya, anda boleh sapu minyak masak pada sekeliling permukaan bekas untuk menghalang semut masuk ke dalamnya. Anda juga boleh masukkan beberapa batang kulit kayu manis atau bunga cengkih ke dalam bekas gula. Keenam, pisau mesin pengisar kembali tajam. Kisar satu cawan garam kasar sehingga halus. Pisau yang tumpul akan kembali tajam.

Ketujuh, menghilangkan kesan minyak didapur. Sewaktu menggoreng, minyak akan tepercik ke seluruh kawasan terutama lantai. Membersihkannya cukup mudah jika betul caranya. Tabur tepung gandum secukupnya pada lantai yang terkena minyak. Kemudian, cuci menggunakan air sabun dan lap sehingga kering. Kesan licin akan hilang. Kelapan, mengelakan kuali melekat. Selepas memasak atau menumis, masukkan semangkuk air biasa ke dalam kuali. Masak air sehingga mendidih. Selepas itu, basuh kuali seperti biasa.

Kesembilan, menghalau tikus. Letak beberapa helai daun durian belanda di kawasan yang ada tikus. Selepas beberapa hari, tikus tiada lagi. Kesepuluh, cara menghalau lalat. Masalah lalat di dapur mampu mengganggu kerja-kerja memasak. Untuk menghalaunya, anda perlu menitiskan sedikit cecair peluntur ke atas kain yang kering. Kemudian lap sekitar dapur terutama pada permukaan meja, kabinet dapur dan tempat-tempat lain menggunakan kain itu.

Sumber: Puteri Haslina